Проекти за неотложни възстановителни дейности  на пет обекта в Кюстендилска

...
Проекти за неотложни възстановителни дейности  на пет обекта в Кюстендилска
Коментари Харесай

Областният управител Катя Димитрова даде положително становище за неотложно възстановяване и почистване на пет обекта на стойност над 2,5 млн. лв.

Проекти за неотложни възстановителни дейности  на пет обекта в Кюстендилска област утвърди регионалният шеф Катя Димитрова.

Положително мнение регионалният шеф дава за включването им в Годишната стратегия за финансиране от Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет / МКВПМС/. Искане за финансиране на четири обекта от общински администрации до Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет и един от Областна администрация-Кюстендил са подадени до МКВПМС. Четири от настояванията са подадени от кмета на Община Бобов дол Елза Величкова. За един обект настояването е подадено от регионалния шеф Катя Димитрова, в осъществяване на пълномощията й по поддържане проводимостта на речните кревати по Закона за водите.  

Неотложните поправки са на обща стойност 2 731 402, 87 лева Четири от обектите, за които Общинските администрации са изготвили планове, се намират на територията на община Бобов дол, а един – на територията на община Кюстендил. От най-мащабно възобновяване, за което са нужни 1 581 757,20 лева, се нуждаят коритата на р. Бобов дол, р. Връчва и р. Гребикал. Аварийно разчистване е нужно на р. Бабинска река в землището на с. Бабино – на стойност 535 368,13 лева, р. Циган в гр. Бобов дол – на стойност 321 839,97 лева и на дере в землището на с. Големо село – на стойност 248 504,70. Областна администрация Кюстендил е изготвила план за осъществяване на действия по обезпечаване проводимост на обиден от нездравословното влияние на водите речен сектор на река Банщица в землище на с. Ябълково. Стойността на плана е 43 933 лева

Постоянна комисия, назначена със заповед на регионалния шеф, с ръководител Гергана Михайлова – основен секретар при Областна администрация-Кюстендил и членове – инж. Антон Станоев – ст. контрольор в група ПКПД, РД ПБЗН-Кюстендил, Ясен Плачков – основен специалист в дирекция АКРРДС и Велизар Иванов – основен специалист, Дирекция АКРРДС ревизира и петте обекта. При осъществените огледи на място комисията откри влошено общо положение и на петте обекта. В резултат на нездравословното влияние на водите се следят мощно обрасли с храстовидна и дървесна растителност корита, което тук-там попречва огледа на дъното. Установено е съществуване на обилни количества наносни отсрочения и затлачени сектори, нарушен е профила на коритата в обследваните сектори, както и съществуване на замърсявания от битови боклуци, водещи до подприщвания и понижаване проводимостта;

Комисията предлага, за превъзмогването на откритите проблеми, да бъдат набелязани и осъществени ограничения за възобновяване на засегнатите сектори, а точно:
Почистване от наноси, растителност и битови боклуци на коритото в регулаторните граници на обитаемото място, като не се позволява изнасяне на инертни материали отвън границите на речното легло, същите да бъдат вложени за възобновяване на профила и повредените крайбрежия в засегнатите участъци;Възстановяване на напречния профил и подсилване на крайбрежията за предотвратяване от нездравословното влияние на водите;
Целта е да се обезпечи риска от бъдещи наводнения при проливни и продължителни атмосферни превалявания, които биха довели до пълноводие на високи води и излизането им от коритата.

Комисията към Областна администрация-Кюстендил следва да прегледа и други планове за неотложни аварийно-възстановителни действия на територията на региона.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР